Л

есно е да си създадем цяла балетна школа у дома. Необходими са ни само няколко парчета стар кашон, лист металиков картон, средство за лепене на изброеното до тук, музика и няколко от най-пластичните ни кукли. О, и може би букет цветя за разкош. Изработването на залата ще отнеме съвсем малко, а щастливите танци след това могат да продължат до безкрай.

Ако играчките в нашия дом можеха да говорят, със сигурност биха се похвалили с разнообразен и приятен живот. Децата често им организират дълги и весели пикници на килима в хола, домашни прожекции на любими филми, екскурзии до чудни места,  а от днес и курсове по балет при най-ентусиазираната преподавателка – Пирина. Освен нея, в нашата импровизирана зала за танци можете да видите едни от най-нежните и изящно движещи се кукли – тези на френския бранд Kaloo. С премерени движения те се поклащат в ритъма на музиката и изпъват крак ту в едната, ту в другата посока. Когато пък се изморят, могат да поседнат отстрани и дори да хапнат малко торта.

В следващите редове ще ви разкажа как и вие да си направите домашна балетна школа и защо толкова много харесват куклите на Kaloo.

Как създадох балетната школа:

За създаването на балетната зала използвах едно парче от кашон (велпапе плоскост) с размери 32х60 см, което биговах и прегънах през средата на дългата страна. След това върху всяка от двете му страни залепих по две парчета картон с металиков ефект с размери 32х13 см. На снимките можете да видите как съм ги разположила с малко разстояние между тях, за да напомнят на огледалата в повечето балетни зали. На височина 14,5 см. от земята монтирах станки, които направих от едно дълго парче велпапе с размер 28,5х1 см, което фиксирах на малко разстояние от „огледалата“ с помощта на три по-малки парчета с размери 2х1 см. По принцип планирах да създам станките от празни ролки от кухненска хартия, но те се оказаха твърде дебели за размера на нашите кукли (всяка е висока по 25 см). Ако вашите играчки са по-големи, можете да опитате и този вариант. Всичко залепих с топъл силикон, тъй като фиксира използваните от мен в този проект материали здраво и на момента.

За създаването на столовете си направих шаблони на облегалка, седалка и крака (можете да ги видите малко по-долу) по мой дизайн. Вие можете да измислите ваши или директно да копирате моите от снимката по-долу. За да си пасва като размер с останалите елементи от декора, всеки стол трябва да е висок по 19 см. Облегалките трябва да са с височина от 11,5 см, а краката 7,5 см. По желание можете да апликирате отделените елемент с хартия (най-добре преди да ги сглобите) или да ги оцветите в друг цвят (аз бих ги направила бели).

За масата изрязах един кръг с диаметър 15 см. и измислих крака с височина 13 см, които да си приличат и подхождат с тези на столовете. Върху нея залепих няколко парчета металиков картон за декорация. От мека салфетка или тънко парче плат би се получила и чудесна покривка, върху която да се сервират храната и напитките на масата.

Полезни съвети

  • Когато си поръчвате храна за в къщи, торти за рождени дни и др. подобни, оглеждайте внимателно опаковките. Те често са с металиков ефект поне от едната страна. Ако можете да ги почистите, запазете си ги за подобни проекти. Някои опаковки на детски играчки също съдържат подобни материали.
  • Ако нямате пистолет за лепене с топъл силикон, изберете алтернатива, която също да лепи здраво и бързо. По-течните лепила не са подходящи, тъй като попиват и размекват хартията и много често не са толкова силни.

Защо толкова много харесвам меките кукли на KALOO:

Идеята на бранда е да създава меки играчки, които носят нежни послания и са подходящи за гушкане от децата във всяка възраст. Така наречените „парцалени кукли“ на френския бранд са съвършените първи приятели. Те са способни да успокоят малкото човече и да му бъдат верни другари в игрите и приключенията по пътя на порастването.

Kaloo предлага няколко изключително красиви модела кукли – всяка със собствени стил и име и в няколко различни размера. Това супер много ми харесва, понеже:

  • така играчките могат да „растат“ заедно с притежателите си;
  • децата могат да имат голям и малък вариант на любимата си кукла – един за у дома и един за носене навсякъде другаде;
  • с различните размери можете да си организирате комплекти семейства;
  • можете да съобразите размера на куклата с други играчки, които имате – количка или креватче за кукли и др.

 

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP