J

anod е сред любимите ми производители на детски образователни играчки, които обогатяват детското въображение и насърчават ученето чрез забавление. Една от техните най-нови и интригуващи предложения е играта "Динозаври и Разкопки". Тази образователна игра предоставя на децата вълнуващо приключение в света на динозаврите, съчетано с възможността да се научат за археологията и палеонтологията.

Кой от нас някога не е мечтал да бъде палеонтолог и да прави големи открития? Благодарение на този комплект за разкопки, деца на възраст над 4 години ще могат да влязат в обувките на изследователи и да откриват останки от кости на динозаври чрез игра! Целта на играта е: да се насладите на пресяването на 64-те кости, за да намерите тези, необходими за попълване на пъзел картата! 10 скелета на динозаври трябва да бъдат сглобени в тази игра с вкаменелости! Всеки от пъзелите идва с отговор, който може да се използва, за да разберете дали изследователите на Джурасик са били прави! За по-реалистично изкопаване са предвидени и пясък и лупа!

С Ники се потопихме в дебрите на историята, за да разберем повече за изчезналите динозаври – “страховити гущери”, и тъй като държа ученето да бъде още по-вълнуващо си подготвихме саморъчно изготвен палеонтоложки костюм от хартиени торбички.  Това дава възможност на детето да влезе в ролята на палеонтолог и да се потопи в удивителния свят на палеонтологията – увлекателна наука, която носи в себе си тайните на далечната история на нашата планета. Дори най-малките ученици могат да се потопят в този удивителен свят чрез игра. Динозаврите представляват безкраен източник на интерес и вълнение на децата. Тяхната загадъчност и мощ са винаги вдъхновявали малките учени и приключенци.

Играта “Динозаври и Разкопки” на Janod предоставя безброй възможности за забавление и учене. Ето няколко различни варианта за игра:

 • Разкопай и сглоби: Децата могат да използват инструментите от комплекта, за да разкопаят скелетите на динозаврите, и след това да ги сглобят, следвайки инструкциите или използвайки своето въображение, за да създадат уникални динозаври.
 • Исторически игри: Създайте различни игри и сценарии, вдъхновени от динозаврите. Например, децата могат да играят ролята на палеонтолози и да тръгнат на разкопки, за да намерят и изследват динозавърски останки.
 • Състезания за сглобяване: Организирайте състезание за сглобяване на динозаври, като децата се състезават, кой ще ги сглоби най-бързо и точно.
 • Измисли си динозаври: Нека децата създадат свои собствени динозаври, използвайки частите от играта, и след това да представят своите създания с приказки или рисунки.
 • Игра за въображение: Нека децата измислят истории и приключения с техните новосглобени динозаври. Това ще насърчи тяхното въображение и ролева игра.
 • Групови игри: Играта може да бъде използвана за създаване на игри с повече от един участник, като се организират различни сценарии, състезания и предизвикателства.
 • Съчетайте играта с Гипсово яйце за изкопаване– поставете динозавърско яйце в пясъка и предизвикайте изненада на децата. След като разкопаят яйцето и открият динозавъра вътре могат да го сравнят с динозавър от пъзела.
 • Комбинирайте играта с книжката “Фантастичната книга на динозаврите” на издателство Дакелче- Съчетайте забавлението на играта с учебния аспект на книгата, като организирате забавни викторини или игри, където децата трябва да намерят отговорите в книгата. Например, можете да задавате въпроси като “Кой вид динозавър е Тиранозавър Рекс?” и да насърчите децата да потърсят отговора в книгата и след това да сглобят съответния динозавър.

Детските игри са изключително важни за развитието на всяко дете, но за децата със специални потребности и сензорни нарушения те могат да бъдат още по-полезни. Играта “Динозаври и Разкопки” на Janod предоставя неповторим опит, който не само забавлява, но и насърчава ученето и развитието на тези деца.

 • Сензорна стимулация и фина моторика: Играта включва използването на инструменти за разкопки и сглобяване на останки на динозаври. Този процес предоставя сензорна стимулация, като подпомага децата да развият своята фина моторика и координацията око-ръка. За децата със сензорни нарушения, това е изключително полезно, защото им помага да развият по-добро сензорно и пространствено усещане. Към играта можете да добавите и щипки, за да разнообразите и да подпомогнете още повече фината моторика.
 • Учене и развитие: Играта “Динозаври и Разкопки” предоставя уникална възможност за учене чрез забавление. Децата могат да научат за различните видове динозаври, техните характеристики и история, което може да насърчи интереса им към науката. Това учене може да бъде адаптирано спрямо специалните потребности на децата и да се използва за развитие на техните когнитивни способности.
 • Социални умения: Ако играта се използва в групова среда, тя може да насърчи социалните умения на децата. Сътрудничеството, комуникацията и споделянето са важни умения, които децата могат да научат, като играят заедно с приятели или семейство.
 • Индивидуално Адаптиране: Важно е да се обърне специално внимание на индивидуалните нужди и интереси на децата със специални потребности и сензорни нарушения. Играта може да бъде персонализирана и адаптирана, за да отговори на тези нужди, като се предоставят подходящи инструкции и подкрепа, ако е необходимо.

При деца, които изпитват сензорни затруднения  аз лично следвам индивидуалните нужди на децата и измислям собствени правила за игра. Например: децата със СОП често изпитват затруднения при подреждане на пъзел, ако им поставим всички 64- части от пъзела наведнъж това ще ги претовари сензорно и е възможно децата да не успеят да намерят нито една част. В такива случаи изваждам само частите на 1 пъзел, и постепенно добавяме още части, това помага за визуалните възприятия и не претоварва децата.

Ако се притеснявате да използвате пясъка от комплекта с играта спокойно може да го замените с натрошени бисквити, така играта ще е безопасна и ще даде различно сензорно усещане.

Съчетаването на образование и забавление в играта “Динозаври и Разкопки” на Janod предоставя ценен опит за децата със специални потребности и сензорни нарушения. Тази игра може да помогне на тези деца да развият важни умения и да се насладят на интересни и образователни преживявания.

За автора

Анелия Карамфилова е ерготерапевт и майка на две момчета. Първото ѝ дете Ники я вдъхновява да създаде блога „Светът на Ники”, където качва авторски образователни материали за деца със специални потребности. В стремежа си да научи повече и да бъде полезна за детето си, сменя професията си и става ерготерапевт. Основната цел на Ани е да бъде полезна на другите родители и покаже на родителите на деца със СОП, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати.

Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:

Facebook

Instagram

TOP