П

реместването на детето в самостоятелна стая е свързано с много емоции, както положителни, така и негативни. Несъмнено да има собствена стая ни се струва вълнуваща промяна, бележеща важен преход в развитието, но наред с всички предимства то идва и с някои предизвикателства пред самото дете. В тъмнината на нощта ще оживеят всички негови страхове от изоставяне, от непознатото, от чудовищата в приказките и т.н.

 
За щастие на помощ отново идва играта като незаменим инструмент за справяне със страховете.

Децата имат невероятната способност да се потапят в един фантастичен свят, който много често включва техните страхове. Играейки и превъплъщавайки се в различни роли, било на герой или на злодей, детето може по-лесно да преживее притесненията си, да отработи страховете си, да премине от едно състояние в друго безопасно и без реални последствия.

Децата може да не разбират много неща и да нямат богат речник, за да изразят страховете си, но имат невероятни творчески умения, за да ги изиграят. Играта е идеалното място да разберете какво се случва в техните малки умове. Играта е прозорец към страховете на детето, през който ние родителите можем да надникваме, когато искаме да им помогнем да се справят с някое предизвикателство.

Когато моите момчета играят и виждам, че са доста съсредоточени и вглъбени в играта, аз не ги прекъсвам, а сядам отстрани и наблюдавам. Когато играта приключи, мога да попитам: „Защо твоят рицар се сби с този войник?“ или „Как успя да надвиеш дракона?“, за да стимулирам детето да ми разкрие мислите си. Ако задаваме въпросите по време на играта, има риск детето да не ни обърне внимание, да променим или да прекратим играта му.

Много деца умеят да изиграят страховете си, но важният момент е когато успеят да ги победят чрез играта. Тогава започват да се чувстват овластени и самоуверени. Играта за овластяване е чудесна, защото детето работи със своите страхове, вече не просто ги отработва, а се справя с тях. Има два начина, по които това са случва:

  • Детето е източникът на страха – може да е злодей, дракон, пират или друг лош герой.
  • Детето е този, който премахва страха – може да заеме ролята на супер герой, рицар, полицай, пожарникар и др.

Всеки тип игра може да създаде овластяване. За нас родителите такава игра може да изглежда обезпокоителна, особено когато малкото ни сладко детенце „убива“, къса глави и „пали“ играчките си, но за някои деца е твърде трудно да се изправят срещу страховете си и предпочитат да минат от другата страна или да бъдат източника на страха.

Страховете на децата понякога могат да бъдат толкова силни, че дори по време на игра може да не успеят да се изправят пред тях или да ги преодолеят. Тогава играта на детето блокира и то повтаря действията отново и отново, играта завършва със загуба и детето изглежда видимо недоволно от резултата.

Може или да оставим детето да се справи самостоятелно, или да влезем и ние в роля в тяхната фантастична игра, като тази роля трябва да бъде поддържаща и да оставим детето да води играта. Ако не виждаме нищо продуктивно в играта, можем да дадем някои идеи на детето. Например, ако в играта с рицари и дракони рицарят на някое от децата бива постоянно изяждано от дракона, мога да вляза в ролята на магьосник, който му дава да изпие вълшебна отвара и да придобие супер сили срещу огън.

Не се притеснявайте, ако детето влиза в ролята на злодея или пък твърде настървено се бие с лошия герой в собствената си игра. Това е просто начин то да се справи със страховете си, които в неговия свят са много и често са трудно обясними. Дайте му ресурси (подходящи играчки, декор, идеи), за да впрегне фантазията си в игра, чрез която да осмисли и отработи страховете си.Можете да намерите замъка от снимките тук:

Съдържа голям картонен замък с 3 кули, оборудван с подвижен мост с решетка, затвор за заключване на дракона, голямо стълбище за достъп до първия етаж и отблъскване на нападателите и 8 дървени фигурки (5 рицари, 2 коня и дракон). 

За автора

Кристина Орсова е блогър, автор на детска книга „Юнашко камъче“ и майка на две момчета. За нея времето, прекарано в игра с децата, е най-ценното време от деня и смята, че именно чрез игри децата учат най-лесно и дълготрайно. В своя блог споделя кулинарни рецепти, пътешествия и занимания с децата. 

Научете повече за нея:

TOP