Качествено време с деца и …. чували

С

лушали сме много за първите седем, първите три и въобще колко важни са първите години от детското развитие и детството. Всички сме наясно колко е важно да прекарваме качествено време с децата си, да общуваме с тях, но знаем ли как? Харесвам този цитат:

„Знам какъв родител искам да бъда, но не знам как да го постигна…“

и днес ще се опитам да отговоря на въпроса как да бъдем по-добри версии на родител, как да прекарваме повече хубаво време заедно и как да общуваме.

Ще започна с това, че, за да прекарваме качествено време не е нужно нищо специално. Качественото време се състои в това да отделим няколко минути, в които да бъдем само с детето си – без екрани, без други хора, без тревоги и мисли, само ние и детето в активно общуване. Можем да общуваме с децата си по много различни начини – чрез поглед, мимика, жест, усмивка, казана дума, фраза или изречение. Играта е форма на общуване, форма на интеракция между нас и детето ни. Когато говорим за интеракция, имам предвид, че тогава включваме всякакви методи на активност – лепене, рисуване, редене на пъзели или мозайки, игра с магнити, творене, изрязване, тичане, скачане и т.н 

Като казахме “скачане”, знаете ли, че то е чудесен начин да изхабите малко енергия и да се освободите от стреса и динамиката на деня? Това направихме ние със състезателните чували на Lilliputiens,  които имитират крака на различни животни. Докато скачаме заедно в парка, ще усетим онова отдавна изчезнало чувство на безгрижие и свобода и ще позволим на детето да ни види в различна светлина – да надникне в нас и да се запознае с детето в нас. Игрите с децата ни дават възможност да се върнем в детските си години и отново да преживеем всичко, но този път с най-добрата компания – тази на нашите собствени малчугани. 

В забързания ни свят често се чудим дали си струва да полагаме толкова усилия, да търпим крясъците и писъците на тръшкащото се дете, да говорим за чувства, да търсим начини за интересни и любопитни занимания. Ще запомнят ли децата усилията, които полагаме? Ще оценят ли труда ни, когато станат по-големи? Има ли смисъл във всички тези усилия? ДА! Децата ше запомнят емоциите, които сме ги накарали да изпитат, те няма да помнят точните ни думи или възпитателни методи, а начина, по който сме ги накарали да се почувстват. Ще запомнят усмивката ни, ще запомнят, че сме били активни участници в живота им, че сме ги подкрепяли всеки път, когато са падали от скачането с чували и всеки път сме ги насърчавали да се изправят, ще помнят миговете с нас и безкрайните сладоледени следобеди в парка. Всяко усилие си струва и всяка наша постъпка оставя отпечатък върху нашето дете. 

Затова, скачайте заедно, усмихвайте се и се забавлявайте – всичко това има смисъл!

Състезателни чували за подскачане можете да намерите тук:

Подходяща е за деца над 1

години.

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP