Силвия Прокопиева

С

илвия Прокопиева е икономист по професия и майка на петгодишния Ясен. Освен професионалните си ангажименти и отглеждането на дете, Силвия има едно доста необичайно занимание - пътешества с мотора си, Ямаха Фейзър. Заедно с бащата на Ясен - Николай, досега тя е посетила Иран, Грузия, Армения, Турция, Русия, Украйна, Молдова, Гърция, Сърбия, Словения, Хърватска, Черна Гора, Словакия, Полша, Австрия, Италия и Швейцария на две колела. В рубриката ни “Интервю” Силвия разказва за това какво е да бъдеш едновременно пътешественик и родител.

На каква възраст се появи страстта Ви към карането на мотор?

Още като дете обичах да се впускам в игри, свързани с движение: колелета, шейни, лагерници… Може би по-ясно увлечение към моторите се появи в тийнейджърските ми години, покрай рок и метъл музиката, когато и моторите започваха да стават по-популярни. Но по пътешествията с мотор се запалих на по-късен етап, когато се срещнахме с бащата на Ясен – Николай, и той също си купи мотор.

Коя е най-интересната държава или култура, с която са Ви запознали пътешествията?

Когато човек пътува с мотор дори и страните, които вече са посещавани могат да представляват изненада, тъй като пътешественикът се движи извън обичайните туристически маршрути, общува с хората и може да види как протича обикновения живот извън това, което се представя на туристите. За мен най-вълнуващо може би беше посещението ни в Иран заради историческите обекти и архитектурата на сградите, но най-вече заради хората и неимоверната им гостоприемност към пътуващите. Неочаквано за мен, жена на мотор беше истинска атракция в страната и където спирахме, привличахме любопитството на околните.

Имали ли сте опасения, че животът Ви на пътешественик няма да е съвместим с този на майка?

Ние не пътуваме толкова мащабно колкото други пътешественици (например да отсъстваме по цяла година), но дори и така се опасявах как липсата на тези пътешествия ще ми се отрази.

Появата на нов член в семейството задължително променя ритъма. Липсва ли Ви свободата да пътувате когато поискате?

Да, определено. Пътуването с моторите на този етап е много по-сложно, главно поради това че Ясен е много малък за да се вози на мотор. По тази причина всяко пътуване изисква планиране и сложна логистика с помощ от семейството, разбира се.

“… Децата са непредубедени по подразбиране и не рядко възрастните ги подтикват към стереотипен начин на възприятие на света. Мисля, че пътуването би могло да допринесе за това децата да развият по-голяма увереност и способност за собствена преценка.

Усетихте ли промяна в начина, по който карате, след като станахте майка? По-внимателна ли сте?

Не мисля, че има голяма промяна. И преди се опитвах да карам предпазливо. По-скоро при първите качвания на мотор след появата на Ясен ми се струваше, че не съм достатъчно концентрирана, но това се подобри с течение на времето.

Мислите ли, че пътуването извън страната е важно за развитието на едно дете?

Според мен е много важно едно дете да пътува за да може да се запознава с различни хора, култури, религии. Децата са непредубедени по подразбиране и не рядко възрастните ги подтикват към стереотипен начин на възприятие на света. Мисля, че пътуването би могло да допринесе за това децата да развият по-голяма увереност и способност за собствена преценка. И все пак има значение и начина по който пътуваме: дали ще отседнем на курорт, в хотел-all-inclusive, или ще обикаляме всеки ден на ново място.

Бихте ли взели Ясен на някое от по-далечните Ви пътувания?

Той вече е взе участие в едно малко по-далечно пътуване. През 2019 г. се организирахме на пътешествие с кола до остров Крит. Това до някъде наподобяваше идеята при пътуването ни с моторите, тъй като всеки ден обикаляхме по нови места на острова.

С какви играчки си играе Ясен?

На този етап Ясен проявява интерес най-вече към конструктори и всякакви играчки-превозни средства. Освен коли, харесва автобуси, влакове, моторни шейни, хеликоптери и мотори, разбира се.

Проявява ли интерес към моторите?

Да, малък празник настъпва когато спираме за малко през гаража. Ясен веднага се катери по единия от двата мотора и си представя, че пътува нанякъде. Успоредно с това, говори и по радиостанцията – знае от нас с татко му, че използваме радиостанции когато пътуваме за по-лесна комуникация. Особен хит са инструментите в гаража, които за ужас на татко си размества и разхвърля, представяйки си, че ремонтира моторите или нещо друго.

Как си представяте бъдещето на Ясен? Ще кара ли мотор?

Съдейки по текущата активност на Ясен, очаквам да има желание за различни „спортни“ занимания. Донякъде се притеснявам, тъй като не се стъписва лесно, например когато пада с колелото и със ските. Надявам се с течение на времето да успеем да го научим да се справя добре, да е уверен и да не поема безразсъдни рискове. Най-вече се надявам да е здрав. И разбира се, бих се радвала да открие пътешествията с мотор, но това ще е негов избор.

TOP