Пътно строителство с хартиено тиксо

И

мам си ново любимо занимание за моментите, в които се включвам в игрите на децата – създаването на пътища и писти от хартиено тиксо. Тази идея ми попадна в Pinterest преди много време, но все не идваше моментът, в който да я пресъздадем у дома.

Така беше, докато комплектът с дървени пътни знаци от Goki не ни даде перфектния повод да извадим ролката с хартиено тиксо от шкафа и да я „забъркаме“ не в пребоядисването на някоя стена в скучен цвят, а в едно весело пътно приключение.

Направихме нашите пътища без каквато и да било предварителна подготовка. Решавахме кой в коя посока да тръгва, къде да се разклонява и къде да свършва в процеса на самото занимание. Хрумна ни, че освен улици по които да се движат колите, ще е добре да добавим и алея за велосипедисти, както и паркинг. Нямаше как да пропуснем и създаването на тунел. Него направихме от парче кашон, което огънахме като дъга и прикрепихме на желаното място с помощта на самото хартиено тиксо, което преминаваше през него, за да очерта път и отгоре му. Пътната маркировка по мрежата положихме с помощта на дебел маркер.

За да играем с готовата пътна структура, изрязахме съвсем прости силуети на автомобили. В последствие тях комбинирахме и с фигурките от един от комплектите ни на Janod от серията „Мини истории“, които едновременно подпираха превозните средства и се „возеха“ в тях. Така не само имаше какво да движим по улиците, но и имаше как да подреждаме интересни ситуации по кръстовищата, които да коментираме.

Намирам идеята за създаване на пътища от хартиено тиксо за изключителна, понеже е супер интересна и може да бъде развивана в много посоки. Еднакво завладяващи са всички процеси – от създаването на пътната мрежа, до игрите с нея. Подходяща е за деца от всяка възраст и освен за игри, може да бъде използвана и за усвояване на знания. В комбинация с пътните знаци от Goki може да се учат правилата за движение по пътищата, които са важни не само за управлението на автомобили, но и за безопасното ни придвижване като пешеходци по улиците.

Ако имате достатъчно време за предварителна подготовка и пространство у дома си, можете да измислите пътища, които да изписват дума или поредица от букви, които да са регулирани така, че автомобилите по тях да се движат в посоката на изписването им. Играта би била чудесен помощник и в ученето на числата, ако добавите и паркоместа или сгради от картон, които да номерирате.

  • Хартиеното тиксо е подходящо за лепене върху всякакви повърхности, включително и върху текстил. Единствено ви препоръчвам да сте по-внимателни с лакираните дървени повърхности, тъй като има вероятност лепилото да свали част от лака. Нашият паркет е обработен с продукт, който попива в него и затова не се поколебах да разположим там пътищата.

 

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP