К

олко често поглеждате към небето? Говорите ли с децата си за звездите и това, което се крие между тях? Аз много обичам темите свързани с космоса и често опитвам да си представя какво би било да се отлепя от Земята и да я видя от гледната точка на някоя звезда.

Преди няколко дни ми хрумна, че мога да направя звезден карусел, който да съчетая с нашия Ден и нощ” глобус от Kosmos, който всяка нощ свети в детската стая. Реших обаче, че за да бъде още по-интересно допълнение, няма просто да закача звездички, които да висят тук-там, а ще пресъздам реални съзвездия. В процеса на работа ми хрумна и да ги преплета едно в друго, за да могат децата да търсят правилните линии точно така, както всеки ги търси, когато се взира в нощното небе.

Закачих готовата звездна инсталация над глобуса, за да може светлината му да огрява в тъмното всички звезди. Двете неща си паснаха толкова добре, че сякаш наистина можеха да ни пренесат в космоса.

Ако пожелаете и вие да си направите такъв звезден карусел, ще са ви необходими единствено дървени шишчета, малко картон в подходящ за звездите цвят, корда или светъл конец, пистолет за топъл силикон (с пълнител) и ножица.

Разгледайте съзвездията върху светещия глобус и изберете кои да пресъздадете. Пребройте кръгчетата и звездичките в схемите им и изрежете два пъти повече от цветния картон. Шишчетата скъсете толкова, че да отговарят на разстоянията между отделните обекти в съответните съзвездия, но в желания от вас мащаб. Ако ви е трудно да прецените на око колко дълги да бъдат, можете да измерите с линия всяко разстояние върху глобуса и да го умножите по определено число, съобразено с търсените от вас размери за съзвездията.

След това подредете върху равна повърхност скъсените шишчета така, че да очертаят избраните съзвездия и им залепете отгоре съответстващите точки и звезди. За целта използвайте топъл силикон, но не прекалявайте с неговото количество, за да не се разтече. Трябва да е достатъчно, че да фиксира шишчетата едно за друго и хартиените елементи върху тях, но без да ги залепва за повърхността върху която сте ги разположили.

След като силиконът изсъхне, обърнете конструкциите и залепете по още едно кръгче или звезда върху вече фиксираните такива. Отново изчакайте всичко да изсъхне.

С конеца закачете съзвездията едно за друго така, както ви харесва. За моя карусел аз използвах най-голямата звездна конструкция за основа върху която закачих всички останали. Първо фиксирах нея, като вързах за четирите ѝ края четири парчета конец, които събрах в обща точка така, че да държат съзвездието висящо под желания от мен наклон. После закачих другите звездни конструкции за него, като за всяка прецених индивидуално колко конци са необходими, за да седи стабилно.

Ако нямате място за закачане на карусела, можете да залепите самостоятелните звездни конструкции на стената или тавана.

Освен карусел за декорация, на същия принцип можете да си направите с клечки за зъби и по-малки модели на съзвездията за игри и усвояване на нови знания. Ако не ви се занимава с изрязването на толкова малки хартиени елементи, можете да ползвате готови конфети или топчета от станиол.

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP