Пролетен лов на съкровища

З

наете ли, че според педиатри и детски психолози детето се нуждае от минимум 60 минути на ден навън всеки ден? За децата времето на открито носи ред ползи, сред които:

  • Подобряване на здравето и двигателното им развитие;
  • Подобряване на концентрацията;
  • Подобряване на съня;
  • Естествена стимулация на всички сетива на детето;
  • Емоционален контрол и намаляне на гневните изблици;
  • Развитие на въобръжението.

С настъпването на пролетта и затоплянето на времето, игрите на открито могат да се разнообразят. А ако се чудите, как да направите разходките още по-забавни, ето и няколко универсални забавления навън:

Пролетен лов на съкровища

Едно забавление, което никога не омръзва на децата, е “Лов на съкровища”. За улеснение, сме ви подготвили готов за разпечатване картинен списък, който може да изтеглите от тук.  А за най-активните изследователи, ловът става още по-забавен, ако добавим лупа за търсене на насекоми и изучаване в детайли на листата и цветята.  За по-големите деца може да включим точни места, на които да ги намерят, и така да го превърнем в чудесен повод за опознаване на посоките на света с този джобен слънчев часовник . Намерените листа и цветя след това лесно заедно може да превърнем в материли за занимания и вкъщи като ги хербаризираме с тази преса.

Сапунените балони

От бебето в количката до към 4-5 години всяко дете следи с интерес полета на цветните балончета и комплектът за сапунени балони е сред най-добрите покупки, които може да направите за всички сезони.

Рисуване с тебешири

Навсякъде и по всяко време тебеширите са забавление сами по-себе си, но също така са основа и за други игри като дама за скачане например. За по-големите всяка площадка може да се превърне и в писта за състезания с тебеширени трасета. При този тип игра, за да сте сигурни, че играчките ще издържат всяко препятствие, най-добре изберете стабилни такива – като тези метални колички например.

Игри за активните деца

За по-активните физически деца освен карането на различни превозни средства, може да включим и игри с топка или с любимите подскачащи топчета. Забавна игра за сила на ръката, ловкост и координация е Улови топчето , като детето може да играе само или да си вземем 2 или повече и да я играем заедно. За по-големите деца няма как да пропуснем да подсетим и за класическите игри криеница, стражари и апаши, ластик за скачане и стъклени топчета.

И така, скачайте в обувките и бързо навън!

За автора

Д-р Маргарита Калейнска работи като преподавател в направление Теория на възпитаниетовъв Великотърновски университет Св.Св. Кирил и Методий”. Майка е на две деца и автор на блога за отглеждане и възпитание на деца 1minmama.com.

TOP