Офлайн семейни приключения

Защо? и Как?

Д

Децата имат нужда да се свържат. Имат нужда ние възрастните да им покажем не само, че ги обичаме, но и че обичаме да играем с тях, че техните интереси са важни, че насърчаваме техните въображение, мечти и занимания. Те имат нужда просто да знаят, че обичаме да прекарваме качествено време с тях, правейки нещата, които те обичат. В тези моменти нашето внимание е само по себе си достатъчно - онези мигове, в които оставяме телефона в другата стая, забравяме всички работни, на пръв поглед неотложни ангажименти и слушаме активно.

Слушаме, за да не пропуснем нито едно от малките в нашите очи неща, които децата имат да ни кажат. Защото за нас са малки, а за тях са просто всичко.

Да подарим нашето пълно внимание е всъщност напълно достатъчно, за да бъде времето стойностно и пълноценно. Дори не е важно да казваме всеки път правилните думи, да сме винаги в перфектно емоционално състояние, да бъдем най-добрите в детските игри.

Това е и мисията на инициативата #ВЕЧЕРБЕЗЕКРАНИ. Вечери, в които правим съзнателен избор да оставим всичко и да покажем на децата, че са важни за нас.

У дома всеки ден практикуваме #ВЕЧЕРБЕЗЕКРАНИ. В повечето случаи заниманията и игрите са инициирани и водени от децата, а друг път подготвям нещо или използвам готови ресурси за целта. Миналия месец открихме малките преносими настолни игри на Janod. Всички са със забавни илюстрации, компактни и лесни за игра. Споделям някои от тях, защото вярвам, че ще се харесат и на вас:

ТОП 10!

Стратегическа игра с весели илюстрации на животни. Освен че е забавна, предоставя възможност за трениране на базови математически умения и развива логическото мислене на децата.

Mistigri

По-забавна версия на класическата игра “Черен Петър”. Целта е да се съберат колкото може повече семейства – мама, татко и малкото им, а вместо Черен Петър е включена карта с малко черно котенце.

Въображение

Игра за измисляне на приказки. Предназначена е за 6+ години, но ние я адаптирахме за нашите възможности. Използвам я и по време на път. Тъй като децата копнеят да им разказвам приказка след приказка, правя точно това. Разбърквам всички карти и започвам да им ги подавам към задната седалка една по една, разказвайки приказка по тях. Пътуванията придобиват по-спокоен вид.

Трите прасенца

Тази ни е може би любимата. Целта е да построиш къщички за трите прасенца, преди да е дошъл вълкът. Ние си имаме история с Кумчо Вълчо и притеснения от него и вярвам, че тази игра ни помага да ги преодолеем.

За автора

Александрина Георгиева e основател на Фондация “Офлайн Кидс”, съпруга и майка на две деца. По професия e програмист, но в последствие става и сертифициран инструктор сред природата по методиката на ученето чрез преживяване. Темата за децата и екраните я вълнува още от раждането на първото й дете и от тогава не спира да разраства знанията си по нея.

Научете повече за “Офлайн Кидс”:

TOP