Вкусно пътешествие до Далечния изток

Х

раната е чудесен и евтин начин да обиколим с децата света без дълги полети и езикови бариери. Особено ако готвим заедно с тях и обсъждаме продуктите, които добавяме в ястията. От своя страна готвенето с децата е чудесен начин да ги стимулираме да хапват повече и по-разнообразни полезни храни. Самото готвене на игра е полезно за децата в много отношения.

Използвайки детски прибори и съдове за готвене, децата развиват фината моторика, тренират координацията между ръцете и очите, развиват креативността си и придобиват полезни знания за храната. За мен лично всяко дете, без значение от пол, трябва да има детски прибори за готвене сред останалите играчки у дома си. А от опит знам, че момчетата са също толкова запалени по готвенето и игрите на ресторант или кухня, колкото са и момичетата.

Докато готвим на игра можем да събудим интереса на децата към повече храни. Готвейки на игра често децата се запалват по истинското готвене и искат да ни помагат, а докато ни помагат, неусетно пробват сурови зеленчуци и плодове, които при други условия биха отказали.

Моите деца обожават да хапват спагети и всякакви видове паста. Обичат да ги готвят, било на игра, било редом до мен в кухнята. Затова и реших да ги отведа на едно пътешествие до далечния Изток, за да видим как се хранят там семействата. Приготвихме традиционните за Китай нудъли или тънка къдрава пшенична паста, но сготвихме зеленчуците и месото по един малко по-здравословен начин. Докато готвихме, разказах на моите момчета, че в Китай подобно ястие се приготвя и хапва много често, защото дава енергия и сила, особено на всички смели момчета, които тренират Кунг-фу. Те бяха доста впечатлени, а след като хапнаха, си премериха мускулите, за да проверят дали са пораснали. Така, готвейки и разказвайки интересни факти за храната, можем лесно да стимулираме децата да хапват повече.

Ако искате и вие да посетите с децата Китай за обяд или вечеря, вижте тази страхотна рецепта:

Нудъли със зеленчуци, крехко свинско и гъби шийтаке

Необходими продукти за 4 порции

За печените зеленчуци:
🌶 1 червена чушка, нарязана на тънки парчета

🫑 1 зелена чушка, нарязана на тънки парчета 

🥕 1 голям морков или два малки, нарязани на тънки ивички

🧅 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно

🧄 1 стрък пресен чесън, нарязан на ситно 

🍄 3-4 пресни гъби шийтаке, нарязани на тънко 

 

За месото и бульона:

🥩 400 г крехко свинско месо, нарязано на еднакви едри парчета 

💧 2 л вода

🧅 1 глава лук, нарязан на големи равни парчета 

🥕1 морков, нарязан на едри равни парчета 

🎋 ¼ корен целина, нарязан на едри равни парчета 

🍃 1 дафинов лист

🧂 1 ч.л. сол

⚫️ 5-6 зрънца черен пипер

 

За нудълите 

🍜 250 г пшенични нудъли 

За добавка:

🥜 100 г сурово кашу

☘️ 4-5 стръка пресен магданоз 

⚫️ 1 с.л. черен сусам (по желание) 

Приготвяне:

Първо сваряваме месото в тенджера с водата, подправките и зеленчуците, които нарязваме на едри парчета. Тяхната роля е само да придадат допълнителен аромат на бульона. Варим месото на умерен огън за около 1:30-2:00 часа или докато стане крехко и се разпада лесно, щом го набодем с вилицата. Ако усетите, че е все още жилаво, го варете още.  

Загряваме фурната на 180 градуса. Смесваме нарязаните зеленчуци и гъбите в една тава, добавяме сол и около ¼ ч.ч. вода и печем около 15-20 минути или докато зеленчуците омекнат.

Когато месото се свари, отцеждаме бульона и го запазваме, защото в него ще сварим нудълите. Щом месото изстине, го накъсваме на малки парчета, така че да е удобно за хапване от децата.

Изваждаме зеленчуците и ги оставяме да изстинат.

Сваряваме нудълите в бульона според инструкциите на опаковката.

Запичаме суровото кашу в сух тиган за кратко, като разбъркваме няколко пъти. Целта е да получим лек загар и да освободим ароматите.

Смесваме в голяма купа или в тенджера нудълите с месото, зеленчуците и нарязания на ситно магданоз. Разпределяме в купички и отгоре поръсваме със запечените ядки кашу. По желание може да добавим черен сусам.

Добър апетит!

За автора

Кристина Орсова е блогър, автор на детска книга „Юнашко камъче“ и майка на две момчета. За нея времето, прекарано в игра с децата, е най-ценното време от деня и смята, че именно чрез игри децата учат най-лесно и дълготрайно. В своя блог споделя кулинарни рецепти, пътешествия и занимания с децата. 

Научете повече за нея:

TOP