П

рез първата година на бебето мозъкът му формира трилиони невронни пътища. Чрез тях се оформят поведението, спомените, емоциите и интелигентността на детето. В този период от съществено значение за детското развитие е те да участват в редовни, стимулиращи, мултисензорни преживявания.

Сензорното развитие започва в утробата. Когато бебетата се раждат, техният слух, осезание и обоняние са напълно развити.  Новородените обаче все още не могат да фокусират предмети, освен ако не са близо до тях.  Те могат да различават само контрастни цветове и форми.

Децата използват сетивата си, за да изследват и научат за своя свят. Като участвате в сензорна игра с вашето бебе, вие подобрявате неговото учене и насърчавате здравословното сетивно развитие.  Ранната сензорна игра влияе върху всичко, включително:

 • Ранни езикови умения;
 • Фина моторика;
 • Груби двигателни умения;
 • Социално-емоционално развитие;
 • Умения за мислене и разсъждение.

Сензорната игра помага на вашето бебе да изследва света около себе си, докато прави важни връзки в мозъка.   Чрез докосване бебето възприема своята среда, открива я, изследва я.  Чрез докосването то влиза в контакт с другия, усеща, че съществува.  За развитието на тактилните усещания при децата е важно да използваме различни текстури, предмети и цветове, това ще обогати тактилните им усещания.

Можем да насърчим сензорното развитие още от първите месеци след раждането, като използваме подходящи играчки с различни текстури. Точно това е Kaloo – меки играчки, създадени в сътрудничество с ерготерапевти и физиотерапевти. Това са играчки, които растат заедно с детето и му предоставят най-различни сетивни преживявания, като подпомагат развитието му.  Серията Stimuli е предназначена да подкрепя вашето бебе на всеки етап от неговото развитие, чрез разнообразие от сензорни игри.

Вкъщи използваме две играчки от серията Stimuli:

Клатушкащото се коте

Страхотен и забавен начин за стимулиране на сетивата на бебето. Играчката се изправя с леко побутване и издава звук на сладко звънче. Котето се отличава с контрастни цветове, шарка на пчелна пита и набор от различни текстури.

Първите месеци може да използвате играчката, за да разнообразите времето прекарано по коремче, защото играчката е с контрастни цветове, движи се и издава приятни звуци. Първо, очите на  бебето ще проследяват движещия се обект. След това мозъкът му ще започне да планира и когато детето започне да се движи, ще иска да го грабне. Времето по коремче е най-важното упражнение през първите месеци и му помага да развие необходимата сила във врата, гърба и раменете. Това е трудна тренировка за мозъка и тялото.

Играчката е страхотен стимулатор и за по-големи деца, които се учат да се движат. Може да използвате играта, за да мотивирате детето да се обръща, сяда, лази, да се изправя или да ходи по мебелите. Клатушкайте котето, местете го на различни места, за да привлечете вниманието на детето – по този начин ще помогнете за развитието на двигателните му умения. Освен това ще насърчите здравословното сетивно развитие: разнообразието от цветове, текстури и забавни дрънкащи звуци помагат за стимулиране на развиващите се сетива на вашето бебе.

Мека топка за фина моторика

         Меката, пухкава топка от плат е специално проектирана да пасне на малките ръчички, а нейните отделни панели във формата на венчелистчета я правят лесна за хващане. Тя подобрява основните двигателни умения на бебето, а когато бебето порасне, топката му помага постепенно да развие и фини двигателни умения. Дърпането на котката кара топката да вибрира, давайки на бебето ново сетивно изживяване.

            През първите месеци топката ще е много привлекателна за малкото бебе, защото има контрастни шарки и издава вибриращ звук. Топката ще предложи ново предизвикателство във всеки етап от развитието, стимулирайки и мотивирайки, но без да причинява чувство на неудовлетвореност.  Ето как може да включите топката в играта по възрасти:

 • 0 – 3 месеца – Използвайте топката за визуална стимулация, като я окачите на активна гимнастика или детската количка.
 • 3 – 5 месеца – Използвайте топката за тактилни усещания, като я закачите по близо до бебето, така че да може да взаимодейства с нея. Закачете топката над краката на бебето, за да насърчите ритането. Издърпвайте котето, за да издава вибриращ звук, това ще направи изживяването още по-интересно. Всичко това позволява на бебето да изследва причинно-следствените връзки.
 • 5 – 7 месеца – Предложете топката за времето прекарано по коремче, за да я хваща, натиска и стиска. Търкаляйте топката пред вашето мъниче, за да може то да изследва движението й. Когато бебето се научи да седи, поставяйте топката в страни от него, за да се научи да пази баланс. 
 • 7+ месеца Скрийте топката под одеяло или в торба, като оставите част от нея непокрита. Играйте на играта “Къде е топката”, това ще научи бебето на причинно-следствената връзка между различни обекти. Когато бебето се научи да пълзи, топката ще бъде идеалната мотивираща играчка. Тя се търкаля, но не отива твърде далеч, което позволява на малките ръчички да я хващат лесно.
 • 9 – 12 месеца – Изполвайте топката, за да мотивирате детето да се изправя и да ходи. Поставяйте я на различни места- върху диван, холна маса, нисък рафт или я закачете за детското креватче. Хвърляйте меката топка нагоре във въздуха и гледайте заедно как пада отново, като казвате „първо се качва, после пада“. Децата обичат игрите свързани с гравитацията, тя е една от основните причинно-следствени последователности, която обяснява защо нещо пада.

Трик за поддържане на интереса върху топката

Поставете малки предмети между венчелистчетата на топката- дървени клечки за сладолед, помпони, малки топки или др. По този начин отново ще стимулирате фината моторика.

Ползи от използването на играчките от серията Stimuli на Kaloo:

 • Укрепват мускулите на ръцете;
 • Помагат за придобиване на сръчност на пръстите и координация на тялото;
 • Подпомагат извършването на контролирани, произволни движения в ръцете;
 • Стимулират фината и общата моторика;
 • Осигуряват нови сетивни изживявания;
 • Позволяват изследване на причинно-следствената връзка;
 • Насърчават развитието на слуха;
 • Помагат за целенасочени движения и планирани действия;
 • Развиват координацията око-ръка;
 • Отварят път към любопитството им към заобикалящата ги среда;
 • Помагат за пресичането на средната линия;

Сензорната стимулация е важна част от развитието на мозъка на бебето. Участието в сензорни дейности за бебета може да подпомогне когнитивното развитие на вашето дете през първата му година – и след това. Помат на малкото дете да развие груби и фини двигателни умения, както и любопитство, докато ходи, кляка и събира предмети.

За автора

Анелия Карамфилова е ерготерапевт и майка на две момчета. Първото ѝ дете Ники я вдъхновява да създаде блога „Светът на Ники”, където качва авторски образователни материали за деца със специални потребности. В стремежа си да научи повече и да бъде полезна за детето си, сменя професията си и става ерготерапевт. Основната цел на Ани е да бъде полезна на другите родители и покаже на родителите на деца със СОП, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати.

Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:

Facebook

Instagram

TOP