Сръчни динозавърски ръчички

П

овечето момчета преминават през период, в който силно се вълнуват от динозарвите и всичко свързано с тях. Аз, като майка, която работи с деца и обича да превръща времето в качествени моменти с децата, използвам любопитството им, за да дам допълни знания и да развия още умения.

Обичам да ги наблюдавам как играят и опознават нови светове чрез заниманията си. В днешно време има много достъпни игри, с които да обогатим въображението им.

Днес ще представя две любими игри, които са свързани с динозаврите и това ги прави още по-забавни и занимателни.

Пъзелите са важен елемент в обучението, защото развиват логическото мислене, фината моторика, вниманието и концентрация, подпомагат процеса на планиране и доставят истинско удоволствие в игрите на децата. Винаги избирам пъзелите, а и останалите играчки на децата според техните интереси и по това колко са полезни.

Пъзелът на GOKI е впечатляващ за децата поради реалистичната си картина и големия си формат. Докато подреждаме пъзела назоваваме вида на динозаврите, казваме характерните им черти, описваме ги подробно и по този начин се развива речника на детето.

Нашата игра беше да намерим същите фигури на динозаври и да ги съпоставим до техния образ на пъзела. По този начин се развива наблюдателността у детето и развива устойчивостта на вниманието си. В хода на играта измислихме история за динозаврите и техния свят, а синът ми им даде нови имена, според това кои са най-силните им страни.

С мозайката на динозаври децата тренират на първо място своето търпение и фина моторика. Картите се преобразяват в невероятни картини, които детето създава с малките формички, които имат и различни текстури. Създавайки тези карти децата могат да се докоснат до динозаврите и да ги опознаят още по-добре. Играта е подходяща за всички малчугани, които обичат да проследяват процеса на създаване и да творят.

Има един универсален език, на който всички деца от цял свят се разбират и това е играта. Каквито и игри и активности да изберем е необходимо преди всичко да се съобразим с интересите и предпочитанията на детето ни. Важно е да бъдем близо до детето си, да го опознаем и да му осигурим необходимото пространство, за да опознае света около себе си. Играта дава на децата различни сетивни, физически и когнитивни преживявания и тя е основната форма на обучение и развитие. Докато играе то гради увереност, чувства се сигурно и щастливо. Важно е ние като родители да следим, насърчаваме и подкрепяме децата в техните търсения, докато се опитват да опознаят и разберат света.

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP