Блясък, розово небе, поп-ъп къща…

   и още блясък дори за най-сивите дни✨

Д

екември е един от най-вълшебните месеци в годината. И макар ние, „големите“, да имаме много отговорности и работа за вършене, би било хубаво от време на време да можем да поспираме поне за миг, за да се насладим на уж обикновените неща в живота ни, които всъщност носят огромен смисъл и щастие.

Днес ще ви разкажа моята  бърза рецепта за превръщане на хола (или друга подходяща стая) в чуден свят за малки госпожици. Гарантирам ви, че независимо какво е времето навън и дали са измити чиниите в кухненската мивка, този кът ще ви завладее още докато го създавате; ще събуди широките усмивки на всички у дома и ще „оцвети“ деня ви. За внасяне на още уют и топлина, комбинирайте игрите с чаша топъл шоколад и вкусни бисквити.

Превозно средство

Както момчетата обичат автомобилите, така и момичетата обичат да разполагат с превозни средства, с които да разхождат любимите си играчки. За Пирина избрах дървената количка на Janod. С нея тя води куклите си на пикник в хола, на разходка в кухнята и я ползва за тяхно креватче по време на игрите и след тях. Външният ѝ вид е изключително нежен и освен чудесна играчка, тя е много красив акцент за детската стая. Конструкцията ѝ е стабилна и е подходяща за разходки както вътре, така и навън. Върви в комплект с възглавница и завивка с които на куклите ще им е винаги топло. Пирина я има от няколко месеца, но моделът е подходящ и за по-малки, тепърва прохождащи деца, тъй като разполага със стабилизираща система, която не позволява на количката да се обърне, ако детето се подпре на нея.

Собствен дом

Много пъти съм правила къщи за игри за децата си и много обичам да го правя, но всеки път съм се сблъсквала с един и същ проблем: с постройката се играе около ден-два, а след това тя сякаш спира да съществува за децата. Аз се чудя къде и как да я съхранявам и прескачам, а те се сещат за нея само когато се заканя, че ще я разваля или изхвърля. Опитвам поне да я пренеса в друга стая или да я изнеса на балкона, но се оказва, че не минава през вратата. Разбира се, толкова здраво съм залепила всичко по нея, че разглобяването ѝ и повторното ѝ сглобяване някъде другаде или някой друг път са немислими.

Канех се повече да не правя толкова големи атракции у дома, докато един ден случайно не попаднах на идеята за сгъваема къща за игри от плоскости от стари кашони. В разгънато състояние постройката можеше да бъде колкото пожелаем висока и широка, а свършеха ли игрите с нея, с едно движение ставаше толкова тънка, че се побираше зад дивана, вратата, библиотеката или под леглото. Ако и на вас ви се иска да направите къща заедно или за децата си, но няма къде да я държите, препоръчвам ви този вариант. Освен всичко останало, създаването ѝ не отнема много време.

За да направя нашата поп-ъп къщата за игри изрязах следните елементи от велпапе:

  • две цели плоскости (лява и дясна стена на къщата) с размери 100х70 см;
  • една плоскост (гърба на къщата) с размер 100х60 см, която предварително биговах и прегънах на две по средата по височина, за да може в последствие къщата лесно да се сгъва;
  • Две плоскости (под и таван на къщата) с размери 70х60 см, които също предварително биговах и прегънах на две по средата на по-късите им страни;
  • Една плоскост (за покрив на къщата) с размер 90х70, която биговах и прегънах на две по средата на по-дългата ѝ страна.

Елементите съединих със здрава самозалепваща лента (гафер, но и тиксо ще свърши работа), за да могат ъглите на къщата да играят ролята и на сгъвки, когато не се играе с нея. Умишлено използвах гафер в ярък цвят, за да ви е по-лесно да проследите къде съм залепила плоскостите една за друга и къде не съм. Важно е да не залепвате гърба на къщата за пода и тавана.

По желание можете да изрежете прозорци, да облицовате или боядисате стените и да я покриете с меко одеяло или пухкави възглавници. Освен за децата, можете да създадете по-малки такива и за любимите им играчки.

Момичешки аксесоари като на мама

Несесерът с дървени тоалетни принадлежности ще оправи настроението на всяка малка дама. В него тя ще открие огледало, гребен, парфюм, две червила, два лака за нокти и палитра с апликатор и страхотни нюанси в които наужким да оцвети клепачите си или тези на куклите. Пирина има своя несесер вече повече от година и се занимава с него почти всеки ден. Понякога го ползва, за да ми подражава, когато аз се гримирам, а друг път го вади, за да ме подсети да се грижа за себе си и да не забравям да слагам цвят както на лицето си, така и в ежедневието си. Много ми харесва, че комплектът върви с красива чантичка в която Пирина съхранява и аксесоарите си за коса. А тоалетните принадлежности са изработени чудесно и не само носят приятен дух, но и са изключително устойчиви в детските ръце.

Блясък, розово и още блясък

Тази формула винаги кара очите на малките момичета да грейват. Затова аз добавих леха и гирлянда с маргаритки с розови тичинки към нашия кът за игри, окачих няколко метра лампички по стените на къщата и извадих най-бляскавата рокля от гардероба на Пирина. Вие можете да добавите коледна украса, коледни одежди и дори да използвате къта за да направите празнични снимки на цялото семейство.

За автора

Цветана Недева е майка на две деца – Кай и Пирина. Творец е на произведения от хартия и създател на блога Kinderlist. Обича да се занимава с обогатяващи и развиващи я неща.

Вижте още от Цвети:

TOP