Първи стъпки в самоосъзнаването

У

мът на детето постоянно наблюдава, пита и открива. Медитацията може да помогне на децата да осъзнаят този процес и в същото време ги учи как да контролират емоциите си. Игрите и упражненията в тази книга са разработени от психолога и детски психотерапевт Киара Пироди и ще помогнат на вашето дете да направи първи стъпки в самоосъзнаването. Децата ще се научат да се успокояват в стресови ситуации и ще усъвършенстват уменията си за концентрация. Самоосъзнаването ще повиши тяхното самоуважение, емпатия и вътрешна увереност. Невероятните илюстрации-инструкции на Фредерика Фуси са прекрасно допълнение към този уникален пътеводител във вътрешния свят на детето, който ще го научи на:

– Отношение към дишането, което може да помага в много ситуации
– Какво да прави, когато му е объркано и напрегнато
– Активизиращи събуждащи упражнения вдъхновени от животните
– Да наблюдава мислите си през игра и да ги подрежда
– Възприемане на лечебната слънчева енергия по забавен начин
– Осъзнато отношение към процеса на хранене
– Как да се справя с гнева и лошото настроениe

Книгата е изключително полезна, практична и забавна. Тя помага на децата по един вдъхновяващ начин през приказка, упражнения и игри. Избрахме за вас няколко от любимите ни дейности:

Силни като горила

Затворете очи и дишайте. Намирате се в джунглата, заобиколени от високи, зелени растения, покрити с цветовете на лиани, а наоколо е пълно с красиви, цветни папагали. отворете очи и дишайте. Има семейство горили. ВИЕ СТЕ част от него!

Концентрирайте се върху следната мисъл: “Аз съм силен като горила!” Как ви кара да се чувствате?

Пеперудите на свободата

Има ли прекалено много мисли в главата ви? Хайде да дадете малко на вашите приятели – пеперудите! 

Докато вдишвате, към вас се приближава пеперуда. Как изглежда тя? Докато издишвате, дайте й една от вашите мисли. Дишайте и наблюдавайте как пеперудата отлита.

Успокояваща чаша чай

Чувствате ли, че има бурно море в стомаха ви? Не се притеснявайте, изпийте чаша чай! 

Представете си, че гледате към вашето бурно море. То е отвъд прозореца на вашата спалня, а вие сте седнали безопасно на леглото. Вземете чаша чай. Вдишайте дълбоко и след това духнете силно чая. Сега отпийте една глътка. Усетете мекото спокойствие, което се разлива в тялото ви, преминава през гърлото ви и затопля сърцето ви.

Ръце в джобовете

И вашите джобове ли са винаги пълни с неща? Разтворете дясната си ръка и я пъхнете в десния си джоб. Какво напипва ръката ви? Дайте си време да опишете всичко, което напипвате. Ако намерите някакви предмети, опитайте да ги разпознаете. 

Как се чувстват ръцете ви, когато сте ги използвали за изследване?

 

Цветни мехурчета

Към вас идва син сапунен мехур. Наблюдавайте как плавно се носи. Концентрирайте се върху цвета му: бледосин като небето. 

Позволете на балона да ви обгърне. Позволете на ума си да стане син.

Препоръчваме към книгата и РАБОТНАТА ТЕТРАДКА с упражнения, стикери, място за рисуване.

Книгата “Първи стъпки в самоосъзнаването на детето” и работната тетрадка към нея са на издателство “Робертино” и могат да бъдат намерени тук.

В снимките са използвани още:

3D пъзел Горила, Thames&Kosmos

Многослоен пъзел Пеперуда, Goki

Чаен сервиз, Janod

Игра за памет Намери формите, Goki

Сапунени балони Oкеан, Goki

Снимки: Krokito.bg
Текст: Издателство Робертино
TOP