Н

ие родителите искаме да научим децата ни да се хранят здравословно, пълноценно и разнообразно. Опитваме всевъзможни рецепти и варианти за разнообразие в чинията, но забравяме, че това, което със сигурност би дало 100% успех е да поканим децата с нас в кухнята.

Защо да включим детето в процеса по приготвяне на семейната храна?

  • Детето ще започне да проявява интрес към храните и към това да опитва нови непознати на вкус и вид храни
  • Развива своята фина моторика, координация и подобрява своето внимание
  • Прекарва качествено време с родителя, който готви и изгражда силна връзка
  • Активността на детето в домакинските задачи развива у него чувство за отговорност, а и го възпитава в това да цени труда 
  • Децата изпитват гордост от това, че сме им гласували доверие и се чувстват истински участници в семейния живот 

Понякога игрите от кухнята могат да се преместят и във всяко удобно време. Необходими са ни материали и играчки, които да бъдат актуални за кухненските занимания. 

Любима игра у дома са плодовете и зеленчуци в кошница на Goki. Толкова са реалистични и красиво изработени, че на детето наистина му се приисква да си приготви плодова или зеленчукова салата. Кошницата съдържа 23 плодове и зеленчуци, с които детето може да измисли различни игри. 

Ето кои са любимите занимания у дома:

1. Могат ли да бъдат заедно? 

Произволно избираме по два плода или зеленчука и ги назоваваме. Обясняваме защо могат или не могат да бъдат заедно. 

Например: череша и чушка – не могат да бъдат заедно, защото черешата е плод, а чушката зеленчук и защото едното расте на дърво, а другото на земята.

2. Подреди по големина

Изсипваме цялата кошница и даваме инструкция на детето да подреди от най-малкото към най-голямото. Това занимание изглежда лесно, но изисква сериозна наблюдателност и прецизност и си е начало на математическите умения.

3. Познай за какво си мисля

Тайно си намисляме по един от плодовете или зеленчуците и започваме да го описваме. Детето трябва да се досети за какво говорим и да отгатне. 

4. Изпълни рецептата

Напишете на детето рецепта за салата с помощни картини, а след това му дайте време то да „приготви“салатата в кошницата. Тази работа по модел ще помогне на детето да развие своята наблюдателност и да се научи да спазва точни и ясни инструкции.

Активностите с подобни игри са многобройни и разнообразни, но има няколко основни правила, които, ако спазваме, ще придадат добавена стойност на играта. Правилата с следните: наблюдаваме поведението на детето, отговаряме си на въпроса с какво обича да се занимава, подсилваме интереса, насочваме го в познавателно направление и задълбочаваме заниманията. 

За автора

Марина Тодорова е слухово-речеви терапевт, съпруга и майка на две шумни момчета. Обича да прекарва време с децата си и се старае да запомни всеки момент. В професионален план въвежда децата в света на звуците и ги учи да говорят. Основната цел на Марина е да покаже на повече родители, че времето с децата може да бъде прекарано по качествен начин, като едновременно с това да бъде приятно и полезно. В личен план нарича себе си колекционер на щастливи моменти и активен участник в живота на децата си.
Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:
Facebook: MariNa Todorova
Instagram: happykidsactivities

TOP