Да построим Слънчева система

E

лате с нас на едно космическо приключение, в което ще изградим механичен модел на слънчевата система. Този научен експеримент е страхотен за малките изследователи, които искат да научат повече за слънчевата система и движението на планетите около Слънцето.

Играта е доказан начин за родители и специалисти да се свържат с децата. Тя е изключително важна, за да установим връзка и да изградим хармония с детето си. Играта често има най-различни дейности, но по същността си е занимание, което ангажира и предизвиква ума. Точно такъв е и научния комплект на Kosmos Orbiting Solar System. Той е създаден да отключи любопитството и логиката  на детето, като го включва в ролята на механик.

Комплектът включва:

  • Шприцовани пластмасови части
  • Зъбни колела
  • Механизъм за часовник
  • Стикери с реалистични изображения на планетите
  • Инструкции
  • QR Код с помощно видео

Mожете да изтеглите инструкциите от официалния сайт на Thames & Kosmos (в инструкциите на английски език има QR код за лесно изтегляне). Моя син е дете със СОП и въпреки потребностите му се ориентира лесно и с удоволствие търсеше цифрите на частите и следваше стъпките. Посочената възраст за играта е 6+ но според мен и по-малки деца с помощ от родител биха се справили отлично.

По време на играта можете да разкажете на детето си за различни небесни тела, тяхното движение, свойства, невероятни размери и интересни факти. В инструкциите е включена кратка информация и интересни факти за планетите.

Да станеш астронавт е трудно, но да станеш магьосник в очите на детето си е лесно!

С този комплект научен експеримент подарихме на детето си очарователен свят от планети, звезди и космически приключения. Orbital Solar System е вълнуваща игра и инструмент, който визуално помага да се обяснят много сложни теми на дете. Освен това е страхотна за качествено прекарано време с детето (ние всички се включихме в сглобяването на механичния модел). 

След като сглобихме и задвижихме планетите, разгледахме как се движат с различни скорости в зависимост от предавателното отношение на зъбните колела. Научихме за реда на планетите, относителните им размери, скоростите им на въртене около слънцето, външния им вид и други факти.

Освен механичния модел на Слънчевата система използвахме и специални карти за Слънчевата система с интересна и вълнуваща информация в тях, както и файл за оцветяване и относителното разстояние между планетите.

 

 

 

 

Образователните карти за изучаване на планетите от Слънчевата система, създадени от Анелия, можете да изтеглите тук:

Допълнителни начини за игра:

  • Сравнете размера, цвета и температурните разлики между различните планети;
  • Покажете относителното разстояние между различните обекти, като използвате различни топки за игра;
  • Създайте забавно изречение като лесен начин да запомните имената на планетите. Всяка дума в изречението трябва да започва с първата буква на планетата по ред.
За мен като родител е много важно да вдъхновя детето си да изследва и изучава науката, чрез игра, защото e научно доказано, че децата се учат най-лесно по този начин. Доклад от 2007 г. на медицинския журнал Pediatrics сочи че:

„…Играта е неразделна част от обучението. Доказано е, че помага на децата да се приспособят към училището и дори ги учи на готовност, добро поведение и умение за решаване на проблеми.”

Модел за сглобяване на Слънчевата система можете да намерите тук:

За автора

Анелия Карамфилова е ерготерапевт и майка на две момчета. Първото ѝ дете Ники я вдъхновява да създаде блога „Светът на Ники”, където качва авторски образователни материали за деца със специални потребности. В стремежа си да научи повече и да бъде полезна за детето си, сменя професията си и става ерготерапевт. Основната цел на Ани е да бъде полезна на другите родители и покаже на родителите на деца със СОП, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати.

Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:

Facebook

Instagram

TOP