Ч

етенето на бебета и малки деца е от решаващо значение за подпомагане на тяхното когнитивно развитие. Помага за езиковото и когнитивното развитие, увеличава речниковия запас, усъвършенства концептуалното развитие и подобрява качеството на отношенията родител-дете. Изследванията показват, че както качеството, така и количеството на споделеното четене на книги в ранна детска възраст оказват положително влияние на по-късен етап за богат детски речник, умения за четене и способност за писане. Според проучване на Държавния университет в Охайо децата, на които се чете през първите пет години от живота им, имат 1,4 милиона думи предимство пред децата, на които не се чете у дома. (източник: https://leader.pubs.asha.org)

Важно е да изберете правилните книги за различните възрасти и да създадете висококачествено изживяване при четене на книги.

Четенето на книги, разговорите за картинките, споделянето на истории, разказите в рими и пеенето на песни с вашето дете имат много предимства. Ето само някои от многото страхотни предимства на това да отделяте няколко минути на ден за тази проста дейност:

  • Обогатяване на речника;
  • Умения за мислене;
  • Самостоятелно четене;
  • Качествено прекарано време;
  • Умения за разрешаване на проблеми;
  • Развитие на концентрацията;
  • Усвояване на морални ценности;
  • Емпатия;
  • Въображение и др.

Да, но въпреки многобройните ползи, съществуват и трудности при четене на книги на малки деца. Малките деца не могат да задържат внимание дълго време и бързо се насочват към друга дейност. Затова е важно да се избират книги, които са подходящи за тяхната възраст и интереси. В свят, пълен с всякакви визуални и др. стимули, е голямо предизвикателство да се задържи вниманието на детето само с книги. Важно е да се съчетава четенето с интерактивни елементи. 

Четенето на книги е пътешествие в свят на въображение и творчество. Интерактивното четене добавя допълнителна доза забавление и учене чрез игра, като ангажира децата в този активен процес. Една от най-вълнуващите играчки, която допринася към този интерактивен опит, е Преобразяващата се Кукла Червената Шапчица. Тази кукла не е обикновена – тя е вълшебна. Създадена с майсторство от белгийския бранд Lilliputiens, тя предоставя на децата уникално преживяване, докато им четете любимата приказка.

Куклата представлява Червената Шапчица, но с едно завъртане на ръката тя се превръща в различен герой от приказката – баба или вълк. За да направя още по- вълнуващо четенето и разказването на приказки използвам и други играчки в процеса. Една от тях е Дървена къщичка с ключалки Lilliputiens. Къщата е създадена с внимание към детайлите и ярки цветове, които привличат вниманието на децата. Играта с ключалките развива фината моторика на децата, координацията око-ръка, концентрацията, както и логическото мислене.

Освен двете играчки на Lilliputiens използвам и книжката на издателство Робертино “Истинската история за малката Червена шапчица и котарака Мърррси”. Избрах тази книга, защото моето дете обожава котки, освен това книгата е много забавна и различна. В нея няма страшни и зловещи истории за изяждането на бабата и Червената шапчица, а цялата история е представена по-лек и забавен начин. Всички тези интерактивни елементи и играчки  не само засилват обучението, но и правят четенето вълнуващо и запомнящо се преживяване за малките читатели.

Ето няколко идеи за интерактивно четене, които да опитате с вашето малко дете:

Разиграване на историята

Вдъхнете живот на историята, като изиграете героите и събитията. Използвайте различни гласове, жестове и куклата “Червената шапчица”, за да направите историята по-ангажираща и интерактивна. Насърчавайте детето да се присъедини, като имитира звуците и действията. Това им помага да развият своите умения за слушане и разбиране за структурата на разказа.

Посочване и наименуване

Докато четете, посочете картинките в книгата, назовете обектите или героите. Например: Когато Червената шапчица каже “ Ооо бабо, колко са ти големи ушите!” посочете ушите на вълка от куклата.  Това помага на вашето дете да прави връзки между думите и визуалните елементи, като изгражда своя речник и ранни умения за ограмотяване. Насърчавайте ги да посочват предмети и да ги назовават. Тази интерактивна дейност подобрява тяхното езиково развитие и насърчава любовта им към книгите.

Променете гласа си

Използвайте различни звуци и интонация, за да направите четенето по-забавно и увлекателно. Това не само привлича вниманието на детето, но и разнообразява преживяването.

Интерактивно четене + Къщичка с ключалки

Използвайте “Дървената Къща с Ключалки” за да направите четенето по-забавно. Например, всеки път, когато се спомене къщата в историята, дайте на детето възможност да отключва вратата с ключалките. Ако имате кукли за пръсти с героите от приказката ги поставете в къщичката и дайте възможност на детето да ги намира, като отключва вратите. 

Включете Куклата “Червената шапчица” във вълнуващ ритуал

Направете четенето на книги част от ежедневните ритуали. Например, преди лягане или след обяд, което ще създаде уютна и приятна атмосфера.

Задаване на въпроси

Задавайте въпроси, докато четете, за да насърчите участието и уменията за критично мислене на вашето дете. Например, можете да попитате: “Какво мислиш, че ще се случи след това?” или “Можете ли да намериш къде се е скрил Мърррси?” Този интерактивен подход насърчава техните способности за разбиране и ги насърчава да се ангажират с историята на по- дълбоко ниво.

Не забравяйте, че целта на интерактивното четене е да създаде положително и приятно изживяване за вашето дете. Следвайте неговото темпо, като отговаряте на сигналите му и адаптирате дейностите към неговата възраст и етап на развитие. Чрез включването на интерактивни дейности за четене в ежедневието ви можете да насърчите езиковото развитие, да укрепите връзката родител-дете и да внушите любов към четенето за цял живот.

Четенето с вашето дете е не само начин за насърчаване на езиковото развитие, но и мощен инструмент за изграждане на силна връзка между вас и детето ви. Интерактивният характер на споделеното четене на книги създава реципрочна връзка, изпращайки посланието, че вашето дете е важно и ценено. Когато четете на глас на вашето дете, гласът ви се превръща в източник на комфорт и познатост. Ритмичните и успокояващи тонове на гласа ви могат да имат успокояващ ефект върху детето, насърчавайки усещането за топлина и любов, които изразявате чрез това споделено преживяване.

 

 

 

Можете да намерите Дървената къщичка с различни видове ключалки и фигурка на крадец тук:

 

 

 

Можете да намерите Истинската история за малката Червена шапчица и котарака Мърррси

 тук:

За автора

Анелия Карамфилова е ерготерапевт и майка на две момчета. Първото ѝ дете Ники я вдъхновява да създаде блога „Светът на Ники”, където качва авторски образователни материали за деца със специални потребности. В стремежа си да научи повече и да бъде полезна за детето си, сменя професията си и става ерготерапевт. Основната цел на Ани е да бъде полезна на другите родители и покаже на родителите на деца със СОП, че с много занимания и игри се постигат страхотни резултати.

Може да научите повече за нейните идеи като я последвате в социалните мрежи:

Facebook

Instagram

TOP